ARCHITECTURE | INTERIOR | HOSPITALITY

Deep within the context of the banality of modern-day Gurgaon layout, the rectilinear project site for 53 Silver Oaks and a complex brief of requirements mandated that no windows could overlook either of the long sides. As a unique parti, the main public areas are crafted below ground level with the principal entrance leading to a generous subterranean space. The glass walls of this light-filled space are set in, detached from the peripheral retaining walls, eliminating the sense of being underground by creating deep horizontal views and negating any impact of the possible dampness. Skylights and atriums bring light directly into what is almost an ephemeral space, consisting of translucent and reflective surfaces, multiplying the light by reflecting. A uniquely symbiotic relationship is evolved between the design of the structural system and the exterior skin, where the structure is wrapped in a thin, light, perforated screen so that it could be lighter and free from supporting the weight of the unnecessarily heavy interior and exterior partitions. By limiting the use of concrete to the basement retaining walls and roof slabs, the resultant building is remarkably sustainable in its life cycle, maximizing the use of recyclable materials.

Gurugram, India

53 SILVER OAKS